HORSEMANSHIP

VAD ÄR HORSEMANSHIP?

Horsemanship är namnet för tekniken att förstå hästars naturliga beteenden och signalsystem och sedan praktisera detta i relationen med den egna hästen. Någon riktigt bra svensk översättning på ordet horsemanship finns mig veterligen inte. Skulle möjligen vara hästmannaskap eller hästhållning. Skall man riktigt djupanalysera god horsemanship eller god hästhållning så innefattas allt som tillförs hästen för att den skall må bra och trivas. Saker som korrekt foderstat, skoning, mockning, pälsvård, hur sadel och bett sitter, stall och boxmiljö o.s.v. innefattas också. Vidare använder vi dock ordet till den del av horsemanship som direkt anknyter till träningsdelen och relationen....

Man kan lära sig oerhört mycket genom att bara sitta och studera en flock hästar. Det händer små saker hela tiden och det gäller att lägga märke till dessa signaler som fungerar så otroligt bra i flocken. Alla hästar förstår detta signalsystem. Förstår man signalsystemet eller delar av det och använder det för att kommunicera med sin häst så kan man nå mål man inte tidigare kunnat drömma om.

GOD ELLER DÅLIG HORSEMANSHIP?

När vi människor agerar för att uppnå nåt vi önskar i relationen häst-människa har det blivit populärt att kalla detta horsemanship. Tyvärr har man tvingats börja skilja på god och dålig horsemanship eftersom ordet missbrukas av människor i egensyfte. Hur din instruktör eller hjälpsamme kompis utövar horsemanship varierar kraftigt beroende på vad de har för kunskap och huvudsyfte.

Kännetecken:

En instruktör eller kompis som hjälper till, som har dålig kunskap och/eller som huvudsyfte att tjäna pengar och/eller jagar rangpoäng i människogrupper utövar ofta dålig horsemanship.

God horsemanship utövas oftast av dem som har god kunskap, ringa intresse av hög rang i människogrupper och pengar.

Det är alltid du som avgör om den du tar hjälp av utövar god eller dålig horsemanship.

ATT PRAKTISERA HORSEMANSHIP

Det finns några konkreta hinder som man skall ha klart för sig innan man kan börja be sin häst att utföra olika saker. Hästar är bytesdjur och människor är rovdjur. På den grunden skall ett ömsesidigt förtroende byggas. Utgångsläget för att vinna din hästs förtroende kunde knappast vara sämre. MEN när du vinner en aning förtroende och blir accepterad av hästen så är detta en obeskrivlig känsla.

ÄR MIN HÄST LÄMPLIG FÖR HORSEMANSHIP?

Absolut! God horsemanship kan, för att inte säga bör utövas på alla typer av hästar. Hästens ras, ålder och skolning är ovidkommande.

källa: http://www.riw.se/horsemanship.ht

 

Här på alla bilderna under så ser ni Majja & Anisette. Hon hade bara haft Anisette i 10 månader när hon satt upp på henne utan sadel & träns och en halv månad senare så red hon ut utan sadel och träns för första gången. Galopperade ute i naturen. Hoppat 105 cm utan sadel & träns .. Snacka om förtroende och samspel mellan häst & ryttare. Enligt mig väldigt fascinerande & jag skulle kunna ägna massa tid åt sånt här med mina egna hästar.

Kommentera gärna allt & kolla in bilderna nedan

 


foto: louise jonasson


foto: louise jonasson


foto: malin lindström


foto: lovisa burvall


foto: lovisa burvall


foto: lovisa burvall


foto: louise jonasson


Kommentarer
Postat av: alice

Majja och Anisette var bästa!(L)<33

2009-12-22 @ 21:20:19
URL: http://jojjebooii.blogg.se/
Postat av: Karolina

Vilka häftiga o vackra bilder! :D

2009-12-22 @ 23:39:19
URL: http://karolinaorauni.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

RSS 2.0